søndag, august 16, 2015

Produktene i Den Koreansk Hudpleierutinen - Fordypning på norsk


Som jeg tidligere har skrevet er den koreanske hudpleierutinen noe helt spesielt. Der man i vesten ofte operer med 3-stegs rutine, har koreanske kvinner faktisk opp imot 14 steg i sin rutine, og gjerne mer. I denne bloggen skal jeg går HELT i dybden, for jeg vet det har vært et stort savn for mine medlemmer på Facebookgruppa å få dette på norsk. Jeg skal skrive om hvert enkelt steg; Hva er dette produktet, hva de bra for, hvordan bruker man de, og andre gode tips jeg har lært på veien.


http://i1.wp.com/www.museinthevalley.com/wp-content/uploads/2013/05/zpearn-persimmon-blog-separator-1.png

Først vil jeg bare skrive litt generelt om hud, og om det å introdusere huden for nye produkter.

Det finnes 4 hudtyper. Hudtypen din er genetisk bestemt, og vil stort sett holde seg lik hele livet. Noen av hudtypene finnes i forskjellige grader. Dvs. du kan ha fet hud, eller veldig fet hud. Tørr hud eller veldig tørr hud. Hudtypen din kan forbedres ved hjelp av produkter, men dette må opprettholdes som vedlikehold av huden. Det er derfor det er viktig å  ha en fast rutine som du slavisk følger morgen og kveld:
 • Normal hud
 • Tørr hud
 • Fet hud
 • Kombinasjonshud
I tillegg til disse finnes det mange hudtilstander. Disse forandrer seg i løpet av livet. De kan påvirkes av mange ulike ting; Vær/ klima, miljø, medisiner, hormoner, produkter osv.:
 • Dehydrert
 • Kviser/ acne
 • Sensitiv
 • Aldrende hud
 • Pigmentert
 • Solskadet
Det er her Koreansk Kosmetikk virkelig skinner! De har produkter som passer alle disse, OG hjelper for både hudtypen din OG hudtilstanden din! I tillegg til alt det, så har også Koreanerne gode produkter som hjelper ulike hudsykdommer som f.eks rosacea, ulike former for eksem, psoriasis, etc.


Det som også er fantastisk med å ha en utvidet hudpleierutine med koreanske produkter, er at du kan jobbe mpt flere problemområder samtidig. Si du har fet hud, og i tillegg har du kviser/ acne og store porer. Da kan du bruke en toner som hjelper med å redusere oljeproduksjon og i tillegg hjelper å minimere porer. Du kan bruke en skumrens fra en serie som hjelper mot acne, og gjerne et serum som minimerer porer, en vannbasert gel krem som gir fuktighet uten å føles fet og klissete på huden, og en ampoule som hjelper mot acne. Da har du dekket ALLE problemområdene, og har produkter som jobber aktivt mot alt. Dvs. du trenger ikke TRE ulike serier for å forbedre problemene. Du trenger bare EN god rutine! Fantastisk, ikke sant?? Fungerer det? JA! Våre medlemmer har igjen og igjen bevist at det fungerer. Vi får stadig tilbakemeldinger om at de har mye finere, friskere hud, mer glød, jevnere hud, mindre acne/ kviser etc.
Kort om meg og min KK-historie: Når jeg begynte med KK (Fra nå av forkorter jeg Koreansk Kosmetikk med KK i dette innlegget) hadde jeg NULL peiling hva jeg holdt på med. Ja, jeg hadde lest noen blogger og produktomtaler, men jeg ante virkelig ikke hvilken fantastisk verden jeg hadde kommet inn i. Alt jeg visste om KK var det jeg hadde lest i de få omtalene og bloggene jeg hadde lest. Selv har jeg aldri hatt noen store fysiske utfordringer når det kommet til huden min. Jeg har helt normal hud. Har aldri hatt noe særlig med kviser, aldri acne, eksem, ingen allergier, ingen sensitivitet på noe vis. Jeg har dog vært dehydrert i sommer pga. noen medisiner. Heldigvis er det gode koreanske produkter for det, og det er det jeg har konsentrert meg om å behandle i det siste. I tillegg har jeg fått pigmentflekker de siste årene, som har kommet av hormonelle forandringer, men det er jo bare visuelt, og plager meg ikke fysisk. Det blir neste ting på lista....

Mine første produkter var disse. Jeg bruker fortsatt rensen innimellom. Watery berry emulsjonet også. Det er fortsatt en soleklar favoritt! Har ingenting negativt å si om noen av disse prouktene.
Jeg begynte å tråle KK-blogger. Jeg slukte alt av informasjon! Jeg tror jeg har lest tusenvis av blogginnlegg, nyhetsartikler, youtubevideoer, instagram, forskningsrapporter, medisinske rapporter (Det er skikkelig tungt stoff for en helt vanlig person!), og veldig mye om enkeltprodukter; Hva, hvorfor, hvordan, hvor ofte, hva det hjelper for eller imot, hvilke ingredienser er i, hva er de ulike ingrediensene, hva hjelper de ulike produktseriene mot osv. osv.... Og selvsagt var det ingen informasjon på norsk! Alt foregikk på engelsk... Det var ikke bare-bare! (Prøv å les en engelsk forskningsrapport, så forstår dere hva jeg mener.)  ALT jeg har lært om hud og KK, har jeg lest meg til selv, eller lært av Marita - som er KK-veteran, og June - som er hudpleier (Tusen takk, jenter! Jeg er evig takknemlig for at dere deler av deres kunnskap! <3) Jeg skal i denne bloggen forsøke å formidle det jeg har lært om Den Koreanske Hudpleierutinen i løpet av den tiden jeg holdt på med KK.

http://i1.wp.com/www.museinthevalley.com/wp-content/uploads/2013/05/zpearn-persimmon-blog-separator-1.pngIntrodusere huden for nye produkter
 
Veldig kort om det å introdusere huden for nye produkter, for det er ikke bare å klæsje ting trynet, og kjøre på med ti-femten produkter første uka. Det tar TID og tålmodighet. For dere med sensitiv hud tar den enda lenger tid, da dere må være ekstra forsiktige.

Koreanske produkter inneholder mange aktive ingredienser. Dette er en god ting. Det er når disse ingrediensene jobber nedi huden at vi etterhvert vil få resultater. Men hvis det blir for mange nye aktive ingredienser som jobber på en gang vil huden protestere. Dette fører til at du ender opp med en eller annen form for reaksjon, enten kviser, nupper, rødhet eller lignende. Da må du kutte ut alle produkter, vente til reaksjonen er over (kan ta uker) og begynne helt på scratch.

Det anbefales å starte med ett nytt produkt hver 14. dag. Ja, det er leenge, jeg vet, men det er bedre enn å få en reaksjon og måtte starte helt på nytt. Jeg anbefaler først å begynne med toner, så etter 14 dager så introduserer du rens. Etter det er det egentlig ikke så nøye hvilket du velger, så lenge du husker å holde 14 dager mellom hvert produkt.

Har du vestlige produkter kan du fint bruke disse til de erstattes av koreanske etterhvert som du bytter ut. Bruker du sminke og solkrem er det lurt å komme fort i gang med oljerens, da den er med på å løse opp fett.

I koreansk kosmetikk snakker vi om å legge alle disse produktene tynne, tynne lag - også kalt "layering". Dette betyr at du ikke skal pøse på, slik vi ofte gjør med den ene fuktighetskremen vi har her i vesten. I Korea bruker de heller bittelitt av hvert produkt i hudpleiedelen, isteden for mye av ett. Lag på lag.

Anbefaler denne bloggen, for dybdelære om introduksjon av nye produkter.

http://i1.wp.com/www.museinthevalley.com/wp-content/uploads/2013/05/zpearn-persimmon-blog-separator-1.png


MEN NÅ over til det dere egentlig er her for å lese: 

Produkter i Den Koreanske Hudpleierutinen!

HUSK: All informasjon her er info jeg selv har tilegnet meg gjennom kunnskapssøk på nettet. Jeg har forsøkt så godt jeg kan å finne trygge kilder som forteller meg sannhet basert på forskning og annet materiale, men les det med forbehold om at det kan være småfeil. Jeg er bare et helt vanlig menneske, og er ikke utdannet innen hudpleie eller sminke.

Jeg synes også det er SVÆRT VIKTIG å formidle at koreansk kosmetikk IKKE kan sammenlignes med vestlig! Det er veldig store forskjeller, både i hvordan de gjør ting, hvordan de bruker, hvilke egenskaper og ikke minst hvordan de definerer ulike produkter. Dersom du kan masse om vestlig hudpleie og sminke, så vil du gjerne av den grunn  finne mange "feil" med det jeg skriver.

I TILLEGG har også hver og en produsent sin egen vri på hvordan og hvor i rutinen produktet skal brukes, så det er svært viktig å lese godt om det enkelte produkt. Det jeg skriver nedenfor er HOVEDREGELEN.

Jeg tar for meg alle de ulike produktgruppene, og skriver Hva gjør den for huden, hvordan brukes den, når i rutinen brukes den. I tillegg skal jeg forsøke å finne gode norske ord for de ulike produktene, og skrive hvilke vestlige ord som blir brukt (hvis det finnes), og andre KK-ord som blir brukt, da koreanerne ofte har mange ulike navn om samme produktgruppe) Jeg har valgt å dele Hudpleierutinen opp i 3 ulike deler: 1. Rensedelen, 2. Hudpleiedelen og 3. Vedlikeholdsdelen. Til sist vil jeg ta for meg EKSTRA produkter som masker, peeling, booster, etc.1. PRODUKTER I RENSEDELEN:

LIP & EYE REMOVER (Norsk ord: Sminkefjerner for øye og lepper) (Vestlig: Makeup remover, eye makeup remover, mascara remover, lipstick remover)


Hva gjør den:  Denne er spesielt utviklet for å fjerne øye- og leppesminke. Koreanerne har noen heftig pigmenterte lip tints som gjerne setter seg godt i huden. Da er disse greie å ha.

Hvordan brukes den: Noen L&R removers MÅ rystes først for å blande produktet. Ta passelig mengde produkt på en bomullpad (NB! Bruk kvalitetpads, slike som ikke loer! Det er IKKE særlig godt å få bomullslo i øyet) og gni forsiktig over området.

Når brukes den: Den brukes først av alle produkter i hele rutinen, dersom man har sminket seg.
OIL CLEANSER/ CLEANSING BALM  (Norsk ord: Oljerens) (Vestlig: cleansing oil, oil cleanser)
Også kalt Cleansing oil. Oljerens kommer stort sett i pumpeflaske. Rensebalsam kommer stort sett i krukke. Balsamen smelter på huden og blir til olje. Jeg vil videre i denne artikkelen omtale begge disse to som "oljerens"

Banila Co sin Clean It! Zero rensebalsam fåes i 4 forskjellige varianter.

Hva gjør den: Olje løser opp fett. Dersom man har brukt solkrem, BB/ CC/ DD krem og lignende er det best å bruke oljerens før vanlig skumrens for å løse opp og fjerne de fete kremene.

Hvordan brukes den: Du pumper et par pump ut i hånden og påfører oljen på TØRR hud. Massér oljen godt inn over hele ansiktet og halsen. Husk å massere godt rundt nesen og i overgang kjeve-hals. Etter massasjen, tar du vann på hendene og masserer igjen. Du vil ofte da se at oljen skifter farge. Det betyr at den løser seg opp. Skyll så av oljen med lunkent vann. (Personlig har jeg valgt å bruke en microfiberklut, for jeg synes det er vanskelig å skylle det av. Jeg har valgt microfiber fordi det er mye mer skånsomt for huden enn en vaskeklut av frotté. Husk å skylle kluten godt.) Oljerens kan også brukes til å fjerne sminke, og kan brukes i øyepartiet. Hvis du ikke bruker vannfast mascara, og bare vanlig leppestift, kan en oljerens være nok til å ta det bort.

Når brukes den: Oljerens brukes etter evt. Lip & Eye Remover, eller som første steg i kveldsrutinen. Du trenger ikke bruke oljerens om morgenen.

CREAM, MILK, LOTION CLEANSER (rensekrem, rensemelk, renselotion,)
Også kalt cleansing cream/ lotion/ milk.Hva gjør de:  Løser til dels opp fett og olje. Jo mer flytende, jo mindre produkt blir igjen på huden og jo mer fett løses opp.

Hvordan brukes de: På samme måte som oljerens.


Når brukes de: Etter eventuell oljerens, og før toner.

FOAM CLEANSER (Norsk ord: Skumrens)
Også kalt Cleansing foam.

Hva gjør det:  Skumrens er designet for å fjerne siste rest av fett og olje, og alle urenheter både på huden og dyprenser godt nedi porene.

Hvordan brukes det: Skumrensene er som oftest veldig drøye. Du trenger kun en ertestørrelse hver gang. Jeg gjør det slik: Trykker først ut en ert i den ene hånden. Tar vann på den andre hånden. Gnis så hendene sammen til erten har skummet godt opp. Så massérer jeg skummet godt inn over hele ansiktet (minus øyepartiet) og halsen. Husk å massere godt rundt nesen og i overgang kjeve-hals.

Når brukes det: Skumrens brukes alltid etter oljerens og før booster eller toner.
2. PRODUKTER I HUDPLEIEDELEN:

TONER (Vestlig navn: tonic, skin tonic, toner. I det siste har også vesten begynt å bruke ordet "lotion" når det er snakk om toner)Andre navn koreanerne bruker i tillegg til "toner": Skin, first essence, skin toner, skin refiner, skin balancer, skin hydrator/ lotion, refreshner, freshner. (*+mist)Hva gjør den for huden: Tonerne kan fås med mange ulike egenskaper, men en toners hovudoppgave er å balansere hudens pH-verdi etter rens. Hudens pH ligger naturlig på 4,5 til 5,5 alt etter hvor gammel man er. Jo eldre, jo høyere pH. Vannet i springen din kan ligge mellom 7-9. Skumrensene ligger også stort sett i samme område, eller høyere. Mens de vestlige tonerne har dette som eneste oppgave, har KK-tonerne også andre egenskaper. Noen hjelper til å dyprense porer, noen er fuktighetsgivende, noen er næringsgivende, noen hjelper med  jevne ut hudtonen, pluss mye mer...

Hvordan brukes den: De fleste tonere har en vannlignende konsistens, men noen er litt tykkere. Selv liker jeg å påføre toner med hendene. Nei, det er ikke så vanskelig som det høres ut til, selv om produktet er rennende. Jeg liker å fylle de mest flytende tonerne mine på små sprayflasker. Med helt rene hender (veldig viktig!) sprayer jeg 3-4 spray i den ene hånda, gnir hendene sammen og fordeler den utover hele ansiktet, minus øyepartiet, og nedover hals. Jeg passer på å gni godt inni krokene rundt nesen, for de er lett å glemme når man bruker hender. Slik gjør jeg også med de litt tykkere tonerne. Mange liker å bruke bomullpads. Det gjør også jeg i blant, særlig hvis det ikke er så dyre tonere. Med dyrere tonere føler jeg det blir sløsing av produkt da man trenger mer produkt på en pad, og mye blir liggende igjen i bomullpaden. Det går fint an å bruke flere tonere etter hverandre.

Når brukes den: Toner brukes som det andre, tredje eller fjerde steget i rutinen, altså etter evt. oljerens, skumrens og skin booster. Toner er også viktig for å klargjøre huden for resten av produktene som kommer etterpå.

*MIST: Koreanerne er helt råe på mist. Noen tonere kan brukes som mist. Det er ikke uvanlig at de drar opp en liten spraflaske, uansett hvor de er; restaurant, butikken, t-banen, midt på gata etc., og sprayer seg i ansiktet. Ofte er det fuktighetsgivende og næringsgivende tonere. Det finnes også rene mist, som brukes for å kjøle ned, hydrere, fikse sminke, redusere olje i t-sonen, osv.


Denne har jeg i veska og sprayer meg når jeg føler huden er tørr og huden og sminken trenger en liten piff. 
AMPOULE  (Norske ordet: Ampull.)

Ampoule er den mest konsertreret ingrediensvæsken i KK. Ampoule er derfor ofte dyrere enn serum og essens. (Av produkter i en og samme serie, selvsagt) P.g.a. den lette konsistensen vil ampullen lett trenge gjennom hudbarriæren og de aktive ingrediensene vil raskt begynne å jobbe.

Mizons svært populære ampuller som alle jobber på forskjellige områder.


Hva gjør den for huden: Hvilke egenskaper den har kommer helt an på ingrediensene. (Dette går igjen i nesten alle KK-produkter). Du kan få ampuller som hjelper for eller mot alt mulig. Noen er rettet mot ett bestemt problemområde, mens andre har flere. Noen ampuller har en mer rennende konsistens enn andre.

Hvordan brukes den: Ampuller er som sagt høykonsentrert væske, så du trenger ikke mye av denne. Gjerne tre dråper som du fordeler over hele ansiktet, minus øyepartiet.

Når brukes den: Ampull brukes direkte etter serum eller essens i hudpleierutinen.

SERUM

Serum er den væsken med nest høyest konsentrasjon. Serum er derfor oftest litt dyrere enn essens, men litt billigere enn ampull. (Igjen: av produkter i en og samme serie, selvsagt). Serum er oftest tykkere enn ampull, og gjerne litt mer flytende enn essens. Serum kan komme i kapsler, pumpeflasker eller vanlige flasker uten pumpe. De akn være oljebaserte eller vannbaserte. Serum er veldig all around produkt. Mange liker å blande litt serum sammen med primer, noen blander litt i DIY cushions...

Hva gjør det for huden: Som med alle andre produkter i KK kommer dette helt an på hvilke ingredienser den har. Det finnes utallige serum som hjelper mot alle mulige forskjellige hudproblemer.


Hvordan brukes det: Et serum kommer som sagt ofte i pumpeflasker eller kapselform. To til tre pump eller ca. en kapsel er nok for hele ansiktet og halsen. Jeg pleier å pumpe det ut i hånden, gni hendene sammen, og så fordele det over hele ansiktet uten om øyepartiet.

Når brukes det: Serum kommer etter toner, booster og evt. essens, og før ampull.ESSENCE (Norske ord: Essens)

Hva gjør den:  Igjen: Som med alle andre produkter i KK kommer dette helt an på hvilke ingredienser den har. Det finnes utallige serum som hjelper mot alle mulige forskjellige hudproblemer.

Hvordan brukes den: Essens kommer også ofte i pumpeflaske. To tre pump er nok til hele ansiktet. Eller produkt på str. med en 50-øring. Det går fint an å bruke flere essenser.


Når brukes den: Denne brukes direkte etter toner, med mindre du bruker booster, og før ampull og serum.


EMULSION (Emulsjon)Hva gjør den: Emulsjon er et fuktighetsbevarende og fuktighetsgivende produkt. Det er et veldig lett produkt som passer godt som en ren fuktighetsgiver for kombinasjonshud og fet hud i stedenfor krem. Det har en litt mer flytende konsistens enn lotion, men er veldig sammelignbart. Emulsjon inneholder ikke like mange aktive ingredienser som ampull, serum og essens.

Hvordan brukes den: Emulsjon brukes på samme måte som essens

Når brukes den: Denne brukes etter toner, booster, ampull, serum og esssens, og før krem eller gel eller solkrem.

KREM/ GEL/ GEL CREAM: (Ansiktskrem)Hva gjør den: Kremenes bruksområde er svært varierende, så også her har vi et uvisst antall varianter som skal hjelpe mot forskjellige problemområder. Det finnes kremer som kun har pleiende egenskaper, og brukes mer som en legende salve, og helt til andre enden av skalaen: Ren fuktighetsgivende gele. Kremene er oljebaserte, og passer best for tørr til normal hud. Gele kremene passer fra normal til fet hud og dehydrert hud. Rene gel-er passer best for alt fra dehydrert normalhud til veldig fet hud.

Hvordan brukes den: Ta en passelig mengde produkt (husk at i KK snakker vi tynne, tynne lag - også kalt "layering") og fordel jevnt utover hele ansiktet og halsen, men unngå øyepartiet.

Når brukes den: Det som er så bra med KK når det gjelder denne produktgruppen er at de ikke skiller på dagkrem og nattkrem. Jo, de har egne nattkremer (eller rettere sagt, nattmasker - sleeping pack eller sleeping mask), men disse vanlige kremene/geléene kan du bruke både om natten og om dagen. Du kan også bruke den før nattmaske om kvelden hvis du føler du trenger det. De brukes etter toner, booster, ampull, serum, esssens, og emulsjon, og før solkrem og BB krem.
EYE SERUM (Norsk ord: øyeserum)Hva gjør den: Akkurat som vanlig serum er øyeserum mer konsentrert enn en øyekrem. Øyeserum er stort sett fuktighetsgivende eller har anti-aldringsegenskaper


Hvordan brukes den: Ta en passelig mengde produkt og fordel på beinet under øyet, og på beinet på øvre øyelokk. Så litt i øyenkrokene.

Når brukes den:  Den brukes etter toner, booster, ampull, serum, esssens og emulsjon og før øyekrem.

 


EYE CREAM/ EYE GEL (Norsk ord: øyekrem) 
Hva gjør den: Akkurat som vanlig krem har øyekremene utrolig mange ulike områder de jobber mot, og nesten alle hudpleiseriene har sin egen øyekrem.

Hvordan brukes den: Ta en passelig mengde produkt (som oftest er en riskornstørrelse nok) og fordel på beinet under øyet, og på beinet på øvre øyelokk. Så litt i øyenkrokene.

Når brukes den: Den brukes etter toner, booster, ampull, serum, esssens, emulsjon, øye serum og før ansiktskrem.SLEEPING PACK/ SLEEPING MASK(Norsk ord: Veldig vanskelig å finne et norsk ord for denne, for nattkrem dekker ikke. Det må nok bli "nattmaske". )Hva gjør den: Akkurat som ansiktskrem finnes det utallige typer sovemaske. Forskjellen er at en nattmaske gjerne er veldig rik og har flere aktive ingredienser enn en vanlig ansiktskrem. Dette fordi den skal bruke natten på å jobbe godt i huden, og siden vi ikke er så opptatt av om huden føles litt fet eller klissete, gjør det ikke noe om denne kremen er litt rik. Slik kan vi våkne opp dagen etterpå med myk og fuktet hud. Like som ansiktskremene finnes også  disse maskene i både krem, gel krem og ren gel-form.
 
Hvordan brukes den: Ta en passelig mengde produkt og fordel jevnt utover hele ansiktet og halsen, men unngå øyepartiet. Husk å skyll av neste morgen. (De fleste av oss renser jo huden hver morgen uansett, men det er bare til påminnelse.)

Når brukes den: De brukes etter toner, booster, ampull, serum, esssens, emulsjon, øyeserum, øyekrem og evt. ansiktskrem.

LIP SLEEPING MASK 
Jeg MÅ bare ta med dette, for det er en ny innovasjon fra Korea. Laneige har produsert en Leppesovemaske, og den er helt fantastisk!! Du vil gjerne synes den er dyr mtp. at den kun innholder 20ml, men den er superdrøy. Den er en ren fuktighetsgivende maske og påføres med den søte silikonspatelen som følger med. Anbfales!!


  


SUN PROTECTION (Solbeskyttelse: Solkrem, -spray, -gele osv.)
Andre Koreanske ord: Sun block, sun mist, sun cream, sun milk, sun essence, sun gel, sun spray, sun powder.


Solbeskyttelse har vært veldig kulturelt forankret hos koreanerne, og asiater generelt - ikke så mye for å beskytte mot solen, før i de senere årene. Tradisjonelt og kulturelt sett var det å være hvit i huden et statussymbol. Det betød at du var velstående, og slapp å jobbe ute i rismarkene i solsteiken hele dagen og bli brun.

I moderne tid har høy SPF også vært i fokus i forhold til UV beskyttelse. Siden Korea er langt foran vesten når det gjelder forskning på hudpleie, har også bruk av AHA og BHA syre, og Vitamin C-bruk i hudpleie økt. Dette har igjen ført til at Koreanerne er mer opplyst om hva syrene gjør med huden, og derfor ser de viktigheten av å beskytte seg ekstra godt mot UV stråling. (Kort fortalt: Disse syrene eksfolierer huden hvilket gjør huden mer sensitiv for stråling. Les mer om disse syrene her.) Vi i KK anbefaler at man bruker minst SPF50 ved bruk at produkter som inneholder disse syrene, enten man er inne eller ute. UV stråler trenger gjennom vinduer, med mindre de har UV filter, og det er heller sjelden. Er man i direkte sollys bør man smøre seg minst en gang i timen. Effekten av disse syrene påvirker hudens naturlige barriære i opp til 14 dager etter endt behandling, så du bør bruke SPF50 i minst 14 dager etter siste syrebruk.

Hva gjør den: Beskytter huden mot skadelig UV stråling. FYI: Vi her langt oppe i nord, tenker gjerne at vi ikke trenger så mye solbeskyttelse, for det er jo så lite sol her. Er jo overskyet i dag. Skal jo være inne i hele dag... Men UV stråler trenger gjennom skylaget, og Norge er faktisk en av de landene som ligger på toppen av hudkreftstatistikken, nettopp pga. hull i ozonlaget, og på grunn av måten vi tenker på.


Hvordan brukes den: Som vanlig krem/ gel/ mist/ spray. Eneste forskjell er at solbeskyttelse også skal brukes på øyepartiet. Vær generøs!

Når brukes den: Krem, gel, milk og essence brukes helt sist i hudpleiedelen av hudpleirutinen. Før eventuell primer, makeup booster, etc. Du tenker kanskje at dette vil bli forferdelig klissete under sminken. Nei, det er ikke tilfellet, for de fleste koreanske solkremene er ikke fete. Den fra Missha ovenfor etterlater en silkemyk finish når den har trukket inn. Tony Moly sin My Sunny Perfecting sun cream er også veldig god under sminke.

NB! Vi i KK anbefaler at man bruker minst SPF50 ved bruk at produkter som inneholder AHA, BHA og VitC syrene, enten man er inne eller ute. UV stråler trenger gjennom vinduer, med mindre de har UV filter, og det er heller sjelden. Er man i direkte sollys bør man smøre seg minst en gang i timen. Effekten av disse syrene påvirker hudens naturlige barriære i opp til 14 dager etter endt behandling, så du bør bruke SPF50 i minst 14 dager etter siste syrebruk.  

Når det gjelder Mist, pudder og spray går vi faktisk over i vedlikeholdsdelen av hudpleierutinen. Solmist og solspray brukes gjerne over sminke, for å beskytte huden i løpet av dagen uten å ødelegge sminken. Det er en del uenighet om disse faktisk er besyttende nok, i og med at laget man sprayer ikke gjerne er tykt nok til å stenge ute alle strålene SPF50 skal gjøre.


BB/ CC/ DD KREM

(BB = Blemish Balm, Beauty balm. CC = Color Correcting, Color Corretive, Correct and Care. DD = Dynamic Do-All, Dermatologically Defining, Disguise & Deminish, og Daily Defense) Mange vil nok se på disse kremen som rene sminkekremer, men det er ikke slik koreanere ser dem. Mange av disse kremene har også pleiende egenskaper som fuktigetsgivende, anti-aldring, anti-acne, whitening og brightening osv.


Hva gjør den: I tillegg til å ha pleiende effekt har disse kremene ulike dekkevne. Noen dekker rødhet, noen dekker pigmentflekker, noen har brighetning effekt (gir huden en glød). De har ulike grader av dekkevne, og kan brukes som foundation.


Hvordan brukes den: Denne kan påføres på mange ulike måter. Du må selv finne ut hva som er best for deg. Noen bruker beauty blender, noen bruker sminkesvamp, foundationkost eller bare fingrene. en påføres akkurat som foundation.

Når brukes den:  Etter solkrem, og evt. primer, før setting spray/ makeup fixer/ makeup finisher.3. PRODUKTER I  VEDLIKEHOLDSDELEN:


MIST (Her innunder kommer også: MAKEUP MIST, MAKEUP FINISHER, MAKEUP FINISHER, SETTING SPRAY)


Hva gjør den: Igjen: Koreanerne er helt råe på mist. Noen tonere kan også brukes som mist. Ofte er mist fuktighetsgivende og næringsgivende. Det finnes også mist som brukes for å kjøle ned, hydrerer, fikse og sette sminke, redusere olje i t-sonen, hjelpe mot kviser osv. Makeup finisher/ Setting spray brukes for å "sette" sminken. De brukes først rett etter BB/ CC kremen har fått satt seg. Disse hjelper også å matte ned huden, redusere glans.

Hvordan brukes den: Hold sprayen/ misten ca 20 cm fra ansiktet og spray et jevnt lag over hele ansiktet.

Når brukes den: Når du føler du trenger det, eller sminken føles tørr, huden føles tørr, du er varm, du har fet t-sone osv.... Det kommer egentlig helt an på hvilke egenskaper misten du har valgt hjelper for. Det er ikke uvanlig at koreanske kvinner drar opp en liten sprayflaske og dusjer ansiktet uansett hvor de er; restaurant, butikken, t-banen, midt på gata etc., og sprayer seg i ansiktet.

 


SUN MIST/ SUN SPRAY & SUN POWDER


Hva gjør den: Beskytter huden mot farlige UV stråler.
  
Hvordan brukes den: Som vanlig mist/ spray. Pudder påføres som vanlig pudder.

Når brukes den: Minst en gang i timen hvis du oppholder deg i direkte sollys. Ellers så ofte du føler du trenger det. Helst veldig ofte. =)

4. EKSTRA
 
Her skal jeg prøve å samle litt info om de mest vanlige ekstratingene man bruker innimellom, som ikke er en fast del av den daglige hudpleierutinen. Det finnes et ukjent antall andre ekstraprodukter også, men hvis jeg skal ta for meg alle, så blir jeg ferdig rundt juletider... Neste år... Disse ekstraproduktene brukes gjerne en til 3-4 ganger i uken. ALLE disse produktene, utenom spot treatment products, har forskjellige målområder de jobber mot - du finner produkter som hjelper mot alle mulige hudproblemer og alle hudtyper! Alt avhenger av hvilke ingredienser som er i det aktuelle produktet.


SHEET MASK/ HYDROGEL MASK (Norske ord: Bomullsmasker og hydrogel masker)Disse maskene er helt fantastiske. Du finner noe for enhver lommebok, hudtype, problemområde. De er lettvinte i den forstand at du legger dem på etter rens og toner, og tar dem av etter angitt tid som står på pakken. Etterpoå klapper du inn det resterende produktet som ligger igjen på ansiktet. Fortsett med rutinen. Ingen mer hokus-pokus. Disse MÅ bare prøves!

Hydrogel masker er likedan. Det finnes tusenvis av varianter. Forskjellen her er at selve masken er av gele istedenfor bomull, slik sheet mask er laget av. Dette betyr at de kommer tettere på huden, og former seg etter ansiktet ditt. De er også utrolig behaglige å ha på. De er like enkle som sheet masks. Ta på etter toner, og ta av og klapp inn resten av produktet som ligger igjen på ansiktet. Fortsett med rutinen. Jeg synes disse føles litt mer luxus enn de vanlige bomullsmaskene.

ALLE sheet/ hydrogel masker er forskjellige. Jo flere aktive ingredienser de har, jo sjeldnere bør de brukes for at huden ikke skal få sjokk. De som er "milde" og mer rene fuktighetsgivende masker, kan brukes oftere. Skinfood har f.eks. noen masker som heter "Everyday" som er milde og ment til å brukes hver dag.

WASH-OFF MASK (Norske ord: ansiktsmasker)

Dette er masker du smører i ansiktet, lar de virke angitt tid, og så skyller du de av etterpå, tar på toner og fortsetter med hudpleierutinen din. Disse brukes etter rens.  De finnes i utrolig mange varianter. Noen hjelper mot blackheads og store porer, og noen hjelper for hudens elastisitet. Noen hjelper mot fukt. Ja, du finner egentlig noe som hjelper for alt.


Brukes 1-2 ganger i uka, alt etter som.


PEELING CREAM/ GEL/ SPRAY (Norske ord: ansiktsskrubb, skrubbekrem, skrubbegele, skrubbespray)
Et hybridprodukt - massasje og peeling i ett og samme produkt.

Peeling bruker man for å fjerne døde hudceller, slik at den bedre kan trekke til seg de andre hudpleieproduktene. Noen av peelingene innheolder fysiske korn, mens andre inneholder syre eller andre ingredienser som gjør at det ikke peelingen er så hard for huden. Dette er spesielt bra for de som sliter med acne eller de med sensitiv hud. Acneutsatt hud har ikke godt av å bli stimulert for mye, da det kan føre til flere utbrudd. Samme med sensitiv hud, og hudtilstander som Rosacea, som helst skal skånes mest mulig for fysisk stimulering.


Peeling er best å bruke en gang i uken. Du kan gjerne bruke en mild ansiktsmaske etterpå.SPOT TREATMENT PRODUCTS (Norske ord: Kvise/ acne produkter)
 


Det finnes utrolig mange kviseprodukter fra Korea. Utenom kremer finnes alt fra Spot Patches (plaster), Spot Corrector, Spot Serum osv.


Disse produktene er akuttprodukter, dvs. du bruker direkte på området når du får kviser.MASSAGE  PACK (Norsk ord: Massasje krem/ maske)Massasje krem er vel, som mange andre koreanske produkter, egentlig ganske nytt i vesten. Jeg hadde aldri hørt om det før, og har vel ikke funnet vestlige produkter som ligner.

Massasjekrem brukes etter rens, en gang i uken. Masser kremen inn i ansiktet angitt tid og skyll deretter av. Ta på toner og fortsett med hudpleierutinen din.Så da har vi dekket det meste????  Nei, langt i fra.... Det er mange produkter jeg ikke har vært innom eller nevnt enda. Jeg skulle gjerne utdypet mer om hvert enkelt produkt også, men det får være nok for en dag. =) Jeg tror man aldri kan bli helt ferdig "utlært" innen koreansk kosmetikk. Det kommer stadig nye innovasjoner derfra. Og vi har ikke dyppet tåen nedi sminke, kropps-, negle- og hårpleie enda.... Det får komme senere.

Håper dere lærte noe nytt, og at jeg ikke har bomma på for mange ting i denne bloggen. Har sittet ganske mange timer nå, og det begynner å gå veldig rundt oppi toppen... Hehe!

Ønsker dere alle en fin kveld!

 

<3-lig hilsen
R.K.R.
https://www.facebook.com/groups/KoreanskKosmetikk/

Velkommen til gruppa mi

Facebook

=)5 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Hvor bestiller du fra alle disse produktene?

  SvarSlett
 3. Hvor bestiller du fra alle disse produktene?

  SvarSlett
 4. Jeg lurer også på hvor du bestiller produktene? Og hvordan kom du fram til akkurat disse?

  SvarSlett